top of page
Wichert_v_Bethlehem.jpg

Wichert
van Bethlehem 

VERHALEN

Wie is Wichert, vroeg laatst iemand direct op de man af. Antwoord: Vader van 6 eigen en 2 stiefkinderen. Een creatieve duizendpoot die zijn sporen in het onderwijs heeft verdiend.

Eerst als Vrije School leerkracht, later bij het grootste reizende circus van Nederland. En nu al meer dan 14 jaar in de gevangenis van Heerhugowaard. Tevens ervaringsdeskundig op het gebied van verslaving en depressiviteit. 

Dankzij de vele contacten met langgestraften heb ik mijzelf steeds meer weten te openen, en ben ik in een innerlijke ontwikkelingswaterval geraakt. Ik zwem daar graag. Zij hebben mij geleerd wat “mensen” is, “mensen” hier bedoeld als werkwoord:

 

Ik mens, Jij menst, Wij mensen

 

Open met elkaar praten is een kunst. De ander zien hoe hij werkelijk is ook, zeker als de ander niet zo goed weet wie hij eigenlijk is. Ik ben een kei geworden in het “de ander zien”. Wie ben jij, en dan zonder oordeel of vooroordeel. Gewoon open kijken naar elkaar. Als jij je open durft te stellen, je luxaflex verstaat te openen, kunnen we samen op weg.

“Een mens is niet zijn delict.
Hij is een medemens. Hij is mede een mens. Een mens die daarom gelijkwaardigheid, wederkerigheid en openheid van mij verdiend.”

Jaren lang heb ik binnen Justitie onderwijs landelijk meegewerkt aan een hulpprogramma voor dyslexie. Zelf ben ik dit in lichte mate en kan dyslectische ingeslotenen vandaar uit op geheel eigen wijze verder helpen.

Vier jaar geleden zijn wij in onze PI onder leiding van Christine Otten een schrijfgroep begonnen. Een vrijplaats voor ingeslotenen om hun diepste roerselen onder woorden te brengen. Een plek van Herstel.Het heeft mij o.a. gebracht tot het schrijven van de gedichtenbundel “Verdichthalen Levenslang”.

“Wij zijn van de aarde,
de aarde is niet van ons.
Wij hebben nu, in dit leven, een persoonlijke opdracht te vervullen. Daarbij hebben wij alles dat op aarde leeft nodig. Niets of niemand uitgezonderd.”

Wil jij jouw verhaal vertellen,

of heb je een vraag?

bottom of page